ΕΝΑ ΓΕΛΙΟ Η ΖΩΗ
  Ζαν Πωλ Ντενιζόν - Σαμπίν Ζίζερ - Μίκαελ Σραμ

    Κάθε Σάββατο στις 20:00   

ena-gelio-h-zoh-afissa_edited.jpg

Το θέατρο Εκστάν, θέτοντας σε εφαρμογή τις νέες ρυθμίσεις για την υποδοχή του κοινού στα θέατρα και  συνεχίζοντας τη συνεργασία του* με το σπουδαίο Γάλλο ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα  Ζαν – Πωλ Ντενιζόν, ιστορικό βοηθό τού Πήτερ Μπρουκ, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ ανοίγει τη σαιζόν με ένα νέο έργο τού  Ντενιζόν και σε δική του σκηνοθεσία: Ένα Γέλιο η Ζωή.  Παίζουν οι ηθοποιοί Γιάννης Σταματίου και Ντομένικα Ρέγκου.

 

Είναι ένα κωμικό έργο,  βαθιά ανθρώπινο, που μας ταξιδεύει σ’ ένα παραδοσιακό τσίρκο.  Ο γερασμένος κλόουν του, απελπισμένος  που δεν καταφέρνει πια να κάνει το κοινό να γελάσει, εύχεται να πεθάνει. Ο Θάνατος έρχεται με τη μορφή μιας ωραίας γυναίκας. Πως θα τον /την αντιμετωπίσει; Πώς θα συμπεριφερθεί;

 

Γέλιο,  χιούμορ, συγκίνηση, και ανθρώπινη τρυφερότητα σε μια παράσταση που απηχεί, μοναδικά, βιώματα χαρακτηριστικά της εποχής μας.

Ο Λόγος του Ζαν – Πωλ Ντενιζόν, συνδιαλεγόμενος με τη μαγεία του τσίρκου, τη θεατρικότητα, τη μουσική και το   τραγούδι, μας ξαναθυμίζουν συνεχώς  ότι ένα από τα πολυτιμότερα πράγματα που έχουν χαριστεί στον άνθρωπο είναι η δυνατότητά του να γελάει.  Ότι με το γέλιο μπορούμε να ξεπεράσουμε απίστευτα πράγματα.  Είναι σαν ένας άλλος τρόπος να βρούμε τη ζωή. Είναι  το απόλυτο και μη ανταλλάξιμο περιεχόμενο ζωής.

Το έργο παίχτηκε το 2002 στο Bayerischer Teater Preis στο Μόναχο σε σκηνοθεσία Ντενιζόν, και πήρε το βραβείο καλύτερης παράστασης στη Γερμανία.

Η παράσταση απευθύνεται σ’ ένα ευρύ κοινό και είναι κατάλληλη για κάθε ηλικία.

 

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Ζαν - Πωλ Ντενιζόν

Μετάφραση - Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Παπαχρηστοπούλου

Μουσική επένδυση: Φίλιππος Περιστέρης

Τραγούδι, Φωτισμοί: Πασχάλης Τσέρνας

Σκηνικά-Κοστούμια: Μπέτυ Λυρίτη

Φωτογραφία: Τούλα Ροδοπούλου

 

Κλόουν: Γιάννης Σταματίου

Θάνατος: Ντομένικα Ρέγκου

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 20.00

Διάρκεια: 1 ώρα

Εισιτήρια: 10€, 8€ (γκρουπς, φοιτητές, άνεργοι)

Κρατήσεις: 

Με χρήση πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας:

  • www.ticketmaster.gr Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 8938111

  • Καταστήματα Public

Με μετρητά: Καταστήματα Public

Τηλ. Ταμείου: 213 0210 339


Η περαστική

Κείμενο και σκηνοθεσία Ζαν – Πωλ Ντενιζόν

  Με 

  Γιάννη Σταματίου, Ελένη Παπαχριστοπούλου

  Μουσική: Γιάννης Κ. Ιωάννου

Afisa-Perastikh-New.jpg

Ένας συγγραφέας και μια ηθοποιός είκοσι χρόνια μετά το χωρισμό τους. Κάθε τους σκέψη, κάθε κύτταρο τού  σώματός τους είναι γεμάτα μνήμες και ερωτήσεις. 
 

Σε τι αφιέρωσαν τη ζωή τους; Γιατί;
 

Αυτές τις ερωτήσεις και άλλες, ο γάλλος συγγραφέας και σκηνοθέτης Ζαν – Πωλ Ντενιζόν, ιστορικός βοηθός τού Πήτερ Μπρουκ, μας καλεί να τις  παρακολουθήσουμε σ’ ένα δραματικό και ταυτόχρονα χαρούμενο ταξίδι μέσα από τους ηθοποιούς Γιάννη Σταματίου και Ελένη Παπαχριστοπούλου. (Βλέπε: Βραβείο σκηνοθεσίας, βραβείο ερμηνειών για τις Καρέκλες του Ιονέσκο στο θέατρο Εκστάν, από Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου, 2018).

Είναι το ταξίδι ενός άντρα και μιας γυναίκας σε μια συνάντηση  ανάμεσα στο σήμερα και το χθες, ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Μια ιστορία που θέλει να αντιστέκεται στο χρόνο και αγαπάει τη ζωή.

Μιας ιστορία που μας γυρνάει στις επιλογές της ζωής μας… Κάτι περισσότερο από μια απλή ιστορία αγάπης!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σκηνοθεσία:           Ζαν - Πωλ Ντενιζόν

Μετάφραση:           Ελένη Παπαχριστοπούλου

Μουσική:               Γιάννης Κ. Ιωάννου

Σκηνικά-Κοστούμια: Μπέτυ Λυρίτη

Φωτισμοί:              Παναγιώτης Μαζαράκης

Φωτογραφία:         Τούλα Ροδοπούλου
 

Με σειρά εμφάνισης στη σκηνή

Άντρας                   Γιάννης Σταματίου

Γυναίκα                  Ελένη Παπαχριστοπούλου

Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά
 

Εισιτήρια: 12€, 8€ (γκρουπς, φοιτητές, άνεργοι)

Κρατήσεις: Τηλ. Ταμείου: 2130210339 και 6977359312

Χωρητικότητα: 48 θέσεις

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ Π. ΛΟΥΚΑΚΟ, ΚΡΙΤΙΚΟ ΟΠΕΡΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ (18/04/2019)

 

«Η Περαστική» που ήλθε για να μείνει…

Στο χαμηλών τόνων, αλλά μεστό ουσίας «πολυχώρο» ΕΚΣΤΑΝ, με το Βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου των Κριτικών Θεάτρου.

Η ιστορία που αφηγείται ο Ντενιζόν, χωρίς δεσμεύσεις χώρου και χρόνου, διαθέτει όλες τις ποιότητες που συνήθως απουσιάζουν διεθνώς από νέες δημιουργίες.

Παρά το στατικό σκηνικό ενός μικρού αστικού διαμερίσματος, η ιστορία σε κρατά καθηλωμένο σε όλη τη διάρκεια τής παράστασης, και ενισχύεται γλυκόπικρα αλλά διακριτικά από την ατμοσφαιρική μουσική του Γιάννη Ιωάννου. 

«Η περαστική» επανεμφανίζεται ξαφνικά για να διαταράξει την επίπλαστη γαλήνη του προ μέχρι προ 20 ετών συντρόφου της…

Μια τραγωδία λοιπόν χωρίς κάθαρση, μαρτυρία αδιεξόδων που η προχωρημένη ωριμότητα ηλικίας και εμπειρίας εμποδίζει καθοριστικά την υπέρβασή τους. Με το κύρος της διδασκαλίας του ίδιου του συγγραφέα, οι δύο Έλληνες ηθοποιοί τού χάρισαν συγκλονιστικές ερμηνείες.

«Επιδιώκω απλά την ψυχαγωγία του θεατή», μας αποκάλυψε σε προσωπική μας στιχομυθία ο σκηνοθέτης και συγγραφέας στον φορτισμένο απόηχο της παράστασης, για να συμπληρώσει, προκαλούμενος από εμάς, ότι την εννοεί με όλες τις υψηλές παραμέτρους που περιλαμβάνει η αρχαιοελληνική αντίληψη γι’ αυτήν. Μάς είχε ήδη πείσει περί αυτού με το έργο του και γι’ αυτό επιμένουμε στην πεποίθησή μας ότι αυτή «Η Περαστική» ήλθε για να μείνει…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΑΝΔΡΟ ΠΟΛΕΝΑΚΗ (εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ», 14/4/19)

Εκείνος κι Εκείνη το αιώνιο ανθρώπινο ζεύγος που είναι συγχρόνως μονάδα και πολλαπλότητα, στο μέγα μυστήριο του χρόνου. Μια σπουδή στον άνθρωπο το θεατρικό έργο του Ντενιζόν, που εμψυχώνουν ομοιοπαθητικά, συγκινούν, με μοναδική ακρίβεια λέξεων, λόγου, χρόνων, ηχοχρωμάτων εγκλίσεων, οι δυο έξοχοι ταγμένοι ηθοποιοί μας, γαλλικής, ελληνικής και συνάμα οικουμενικής παιδείας, Γιάννης  Σταματίου και Ελένη Παπαχριστοπούλου. Με τη μοναδική μουσική του Γιάννη Ιωάννου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ, ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΠΟΥΡΑ (27/02/2019)

Στο θέατρο «Εκστάν» με δύο εμβληματικούς ηθοποιούς διεθνούς βεληνεκούς: Γιάννης Σταματίου και Ελένη Παπαχριστοπούλου (κατά σειράν εμφανίσεως), και το σπάνιο αυτό σύγχρονο Γάλλο σκηνοθέτη Ζαν – Πωλ Ντενιζόν.

Δύο έργα σε ένα: Ένα σύγχρονο μελόδραμα και δεύτερον, μία άλλη πραγματικότητα όπου όλα λειτουργούν ως πρόφαση, άλλοθι ή θεατρική σύμβαση. Είναι δύσκολο να ισορροπήσεις ανάμεσα σε δύο επίπεδα: το προφανές και προσχηματικό και το βαθύ…

Παρ’ όλα αυτά, οι δύο παν-άξιοι διονυσιακοί τεχνίτες Ελένη Παπαχριστοπούλου και Γιάννης Σταματίου (σε αλφαβητική σειρά) επετέλεσαν τιτάνιον έργον. Ένα crescendo  συναισθημάτων μέχρι την τελική σύγκρουση και την απρόβλεπτη ανατροπή.

Δύο άνθρωποι που υπηρετούν την Τέχνη, άρα αναμένει ο θεατής να έχουν μια ευρύτερη οπτική από τους συνήθεις υπόπτους μικροαστούς κονταροχτυπιούνται με την ψυχή τους, αναμετριούνται με το έχει τους, διασπαθίζουν το είναι τους και στο τέλος διαπιστώνουν πως δεν μπορούν να κάνουν πάλι εκπτώσεις, όχι αυτή τη φορά, ποτέ πια… Αυτό το στοιχείο προσθέτει μίαν επιπλέον δραματικότητα στο ήδη πεποικιλμένο «σκηνικό», απ’ όπου καμία ακτίνα φωτός δεν περνά και μόνο γιατρικό είναι η ηρωϊκή έξοδος.

Στο θεματολογικό επίπεδο, «Η περαστική» του Ζαν-Πωλ Ντενιζόν μπορεί και πρέπει να παίζεται για πολλές δεκαετίες με αυτή την ιδανική διανομή σε ετούτον τον απόλυτα ταιριαστό χώρο που φέρει το όνομα «Εκστάν». Ένα θέατρο μόνο για ψαγμένους θεατές κι αδιαμφισβήτητες επιτυχίες.

Διαβάστε περισσότερα...

«Οι καρέκλες» του Ιονέσκο με σκηνοθεσία

Ζαν-Πωλ Ντενιζόν                                           Περίοδος 2018 - 2019  

  • Βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου 2018

  • Βραβείο  σκηνοθεσίας στον κορυφαίο γάλλο σκηνοθέτη Ζαν – Πωλ Ντενιζόν, επί σειρά ετών βασικό συνεργάτη του Πήτερ Μπουκ

  • Βραβείο ερμηνειών στους ηθοποιούς Γιάννη Σταματίου και Ελένη Παπαχριστοπούλου

«Οι Καρέκλες» έχουν θεωρηθεί το αριστούργημα του Ιονέσκο και από τα πιο σημαντικά έργα της δραματουργίας του 20ου αιώνα.

Μια κωμικοτραγική ιστορία γύρω από την παράλογη συμπεριφορά ενός γέρικου ζευγαριού στη  αναζήτηση μιας όντως ουσιαστικής ύπαρξης.

Το γέλιο, φως στο σκοτάδι... 

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟΥ Κ. ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟ («ΤΑ ΝΕΑ», 26/04/2018)

«…Μια παράσταση - έκπληξη, μεγάλο μάθημα υποκριτικής και σεβασμού στο θέατρο και στη διακονία του.

Η παράσταση είναι σκηνοθετημένη από τον Ζαν-Πολ Ντενιζόν, ηθοποιό και συνεργάτη του Πίτερ Μπρουκ. Στον θίασο του μεγάλου θεατρανθρώπου ο Ντενιζόν συνεργάστηκε με τον έλληνα ηθοποιό Γιάννη Σταματίου που παίζει τον Γέρο στις «Καρέκλες» μαζί με τη σπουδαία ηθοποιό και θεατρολόγο με ευρωπαϊκές σπουδές Ελένη Παπαχριστοπούλου που έχει μεταφράσει το έργο εξαίσια.

Μια παράσταση λιτή και συνάμα συγκλονιστική χωρίς εντυπωσιασμούς αλλά καίρια και ουσιαστική…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟ/ΚΡΙΤΙΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΠΟΥΡΑ (15/01/2018)

ΘΕΑΤΡΟ ΕΚΣΤΑΝ ΙΟΝΕΣΚΟ ΝΤΕΝΙΖΟΝ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Ιονεσκικές «Καρέκλες» με πολλούς αναβαθμούς χάρη στον σκηνοθέτη Ζαν-Πωλ Ντενιζόν και τους εξαιρετικούς ηθοποιούς Γιάννη Σταματίου κι Ελένη Παπαχριστοπούλου σε μια μοναδική, ανεπανάληπτη, λοξή αλλά και κυριολεκτική ανάγνωση, γεμάτη συμβολισμούς και τολμηρές ερμηνείες ενός έργου που έχει χαράξει τον Δυτικό Πολιτισμό στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. ....

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΡΟΥΚ - Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Ποίησης 2013, Μέγα Βραβείο Γραμμάτων 2015 - (28/01/2018)

Μία μοναδική παράσταση

Καρέκλες, καρέκλες, η μόνη αληθινή πραγματικότητα, σ’ έναν κόσμο που ζούμε τραγικής
αληθοφάνειας.
Καρέκλες σπασμένες, καρέκλες αναποδογυρισμένες, στοιβάζονται γυμνές και παλιωμένες ενώ
υποτίθεται ότι φιλοξενούν σπουδαία πρόσωπα.
Οι δυο άνθρωποι ο άντρας και η γυναίκα ζουν κατασκευάζοντας μια ζωή, αφού η δική τους δεν είχε
ποτέ κανένα νόημα, και ο πόνος τους δεν μπορεί παρά να είναι «πόνος μέχρι γελοιότητας
τραγικός». Και ο θεατής διχάζεται συνέχεια ανάμεσα στο γέλιο και τη θλίψη, σ’ αυτή τη μοναδική
παράσταση του θεάτρου Εκστάν, όπου οι δύο εξαιρετικοί ηθοποιοί, ο Γιάννης Σταματίου και η
Ελένη Παπαχριστοπούλου φαίνονται βαθιά βυθισμένοι σ’ αυτή την υπαρξιακή διπροσωπία.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΛΕΑΝΔΡΟΥ ΠΟΛΕΝΑΚΗ Οι "Καρέκλες" του Ιονέσκο".
Δείτε οπωσδήποτε τις "Καρέκλες" του Ιονέσκο στον πολυχώρο-θέατρο "Εκστάν" στα Πατήσια, Καυταντζόγλου 5. Μία εξαιρετική παράσταση του επίκαιρου έργου που αναδεικνύει τη σκέψη του Ιονέσκο, πολύ πιο μπροστά από την εποχή μας. Ο συγγραφέας σαρκάζει την υποκρισία της γαλλικής και ευρωπαϊκής αστικής τάξης που ασκεί την εξουσία της εν ονόματι του ανθρωπιστικού ιδεώδους, το οποίο καθόλου δεν πιστεύει. Η σκηνοθεσία είναι του Γάλλου Πωλ Ντενιζόν, παίζουν οι εξαίρετοι Γιάννης Σταματίου (έχει θητεύσει στο θέατρο του Πήτερ Μπρούκ) και Ελένη Παπαχριστοπούλου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟ / ΚΡΙΤΙΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΠΟΥΡΑ

(Κυριακή 04/12/2016)

Το να έχει δουλέψει χρόνια με τον Πήτερ Μπρουκ και να έχεις συνεργαστεί μάλιστα στη θρυλική «Μαχαμπαράτα» του είναι ήδη μία καλή αφετηρία εκκινήσεως από ένα εξ ορισμού υψηλό επίπεδο, ειδικά όταν ανεβάζεις ένα έργο του Ιονέσκο που παίζεται συνεχώς εδώ και 60 χρόνια στο θεατράκι του Σαιν-Ζερμαίν- ντε-Πρε, λοξά απέναντι από την Παναγία τών Παρισίων… κι επιπλέον να συνεργάζεσαι με μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια θεατρικών σπουδών από το περίφημο Paris III (La nouvelle Sorbonne)… η οποία δημιουργεί ένα συνταρακτικό ντουέτο με τον σύζυγό της Γιάννη Σταματίου, εεε, τότε τα πράγματα είναι κάτι περισσότερο από ειδυλλιακά. Αγγίζουν σχεδόν το τέλειο!!!

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ

(Σάββατο 10/12/2016)

Το ποσοστό της φτώχειας στη χώρα μας δεν επιτρέπει κανέναν πολιτισμό. Πολιτισμός είναι η τέχνη να κυβερνάς χωρίς εξουσία. Εντούτοις στο περιθώριο αυτής της κοινωνίας δημιουργούνται θαυμαστά πράγματα…Αν και το έργο είναι κάπως γερασμένο, η παράσταση ήταν αριστουργηματική και άνετα θα μπορούσε να παιχτεί σε οποιαδήποτε διεθνή σκηνή. Πώς εξηγείται αυτή η έκπληξη; Ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Πωλ Ντενιζόν και οι ηθοποιοί του έργου Γιάννης Σταματίου και Ελένη Παπαχριστοπούλου, που είναι και η μεταφράστρια του έργου, όλοι έχουν θητεύσει στον Πήτερ Μπρουκ. …

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ. ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΛΕΑΝΔΡΟΥ ΠΟΛΕΝΑΚΗ

(Κυριακή 05/02/2017)

Στο πάντα δραστήριο θέατρο «Εκστάν», στα Πατήσια, δίνεται μια άκρως δραστική, παιγνιώδης παράσταση του εμβληματικού αυτού έργου, σε σκηνοθεσία του Γάλλου Πωλ Ντενιζόν που το αποκολλά από τη στατικότητα των συμβόλων αποδίδοντάς το στη ζωή, με στρατηγικούς παίκτες τον πολύπειρο Γιάννη Σταματίου, και την εξίσου ταλαντούχα Ελένη Παπαχριστοπούλου…Το έργο δίνεται, σωστά, όπως πράγματι είναι, σε ύφος χρησμικής, λαϊκής λαλιάς, «από το ύψος του ματιού», πρόσωπο με πρόσωπο, με ρυθμούς ανθρώπινης ανάσας και ανάλογους βηματισμούς, δίχως περιττά θεατρικά στολίδια που «θαμπώνουν» την όραση Με τα ωραία, ευρηματικά στην απλότητά τους σκηνικά - κοστούμια της Μπέτυς Λυρίτη και τους απέριττους φωτισμούς του Παναγιώτη Μαζαράκη. Αξίζει, όντως, τον κόπο η επίσκεψη στα Πατήσια. 

Συνέντευξη του Γιάννη Παπασταματίου και της Ελένης Παπαπαχριστοπούλου στην ΕΡΤ3

Καυταντζόγλου 5 & Πατησίων

Πατήσια ΤΚ 111 44  

Τηλ επικοινωνίας: 213 0210339 & 6947970172 - 6977359312   

email:  ekstanworld@gmail.com

 EKSTAN ALLRIGHTS RESERVED 2020-21

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now