top of page

Αστυνομικό ψυχολογικό δράμα


Λίγα λόγια για το έργο: Ένα έγκλημα έχει διαπραχθεί. Μια γυναίκα έχει σκοτώσει…

Γιατί; Η Ντυράς μιλάει γι αυτό και μας προσφέρει μια ιλιγγιώδη κάθοδο στην ανθρώπινη ψυχή. 

 

Ένα δυνατό κείμενο, αινιγματικό, μυστηριώδες, γεμάτο συγκίνηση…

 «Η αγγλίδα ερωμένη» γράφτηκε το 1968 και στηρίζεται σ’ ένα πραγματικό γεγονός που έγινε στη Γαλλία το 1949.

Είναι γραμμένο ως θρίλερ με τρία πρόσωπα. Η Κλαίρη Λαν που σκότωσε την κωφάλαλη ξαδέλφη της, την έκοψε σε κομμάτια και στη συνέχεια πέταξε τα κομμάτια στα εμπορικά τραίνα που περνούσαν κοντά από το σπίτι της δεν γνωρίζει τους λόγους της πράξης της.

 Ένας «εξεταστής» ερευνά τα αίτια πίσω από το φόνο κάνοντας  ένα είδος ανάκρισης στον Πέτρο Λαν, το σύζυγο και στη συνέχεια στη γυναίκα του, την Κλαίρη.

Στην «Αγγίδα ερωμένη» η Μαργκερίτ Ντυράς μας αφήνει να κρίνουμε με στόχο να υπερβούμε την επιφάνεια της πραγματικότητας και να εμβαθύνουμε σε καταστάσεις. Μας ζητά να αφυπνιστεί το ενδιαφέρον μας για τον συνάνθρωπό μας σ’ όλα του τα προβλήματα.

 Μας παραπέμπει στη φύση των ανθρωπίνων σχέσεων, τις φρικτές παρορμήσεις, τις στιγμές τρέλας.

 Είναι ένα είδος ντοκιμαντέρ πάνω στην ψύχωση. Είναι η οθόνη στην οποία η Ντυράς προβάλλει τις δικές μας φαντασιώσεις, τους φόβους μας, το θυμό μας ή την αγάπη μας.

 

Είμαστε ικανοί να παρακολουθήσουμε, από κοντά, ανθρώπους με διαφορετική ζωή από τη δική μας; Είναι αδύνατον να μην διαπιστώσουμε ότι τα δικά της συμπτώματα είναι και δικά μας συμπτώματα.

Πρεμιέρα Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 20.30

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 • Κείμενο: Μαργκερίτ Ντυράς

 • Σκηνοθεσία, Σκηνικά:: Ζαν – Πωλ Ντενιζόν

Πρόσωπα και ερμηνευτές:

 • Εξεταστής: Πέτρος Αποστολόπουλος

 • Πιερ Λαν: Γιάννης Νικολόπουλος

 • Κλαίρη Λαν: Ελένη Παπαχρηστοπούλου

 • Μαγνητοφωνημένη φωνή: Φώτης Θωμαΐδης

 • Μετάφραση/ Διασκευή: Ελένη Παπαχρηστοπούλου

 • Κοστούμια: Χρυσάνθη Τζανέτου

 • Φωτισμοί: Γιώργος Σουσάμογλου

 • Φωτογραφία: Πέτρος Αθανασόπουλος

 • Τεχνική υποστήριξη: Νίκος Σαμαράκης

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Ζαν – Πωλ Ντενιζόν.  Γάλλος ηθοποιός, σκηνοθέτης με πανευρω-παϊκή καριέρα.

Θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους παιδαγωγούς του σύγχρονου θεάτρου.

Άρχισε την καριέρα του με τον Πήτερ Μπρουκ που τον διευθύνει στον Βυσσινόκηπο, την Τραγωδία της Κάρμεν, τη Μαχαμπαράτα και την Τρικυμία.  Από την ιδιότητα του ηθοποιού περνάει πολύ γρήγορα σ’ αυτήν του βοηθού σκηνοθεσίας, δίπλα πάντα στο Δάσκαλο, για να προχωρήσει στη συνέχεια στην ανεξάρτητη καριέρα του σκηνοθέτη, δραματουργού και παιδαγωγού.

Από το 2015 συνεργάζεται μόνιμα στην Ελλάδα με το θέατρο «Εκστάν». Πρόσφατη σκηνοθεσία του η όπερα του Μότσαρντ  "Αscanio in Alba" για την περιφέρεια της Βουργουνδίας, 2023.


Το 2019 για τη σκηνοθεσία του στις Καρέκλες του Ιονέσκο τού απονεμήθηκε το βραβείο σκηνοθεσίας από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου.


Πέτρος Αποστολόπουλος. Δραματική σχολή Αθηνών - Γ. Θεοδοσιάδη.  Για 4 χρόνια παρακολούθησε το εργαστήρι υποκριτικής της ομάδας ''ΝΑΜΑ'' στο Θέατρο επί Κολωνώ με δασκάλους την Ελένη Σκότη, τον Γιώργο Παλούμπη και τη Βικτώρια Χαραλαμπίδου.

 

Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, τους ''Δεσμούς'' της Ασπασίας Παπαθανασίου, την ομάδα ''Πεδίον'', το Δη.πε.θε Κέρκυρας, το Θέατρο επί Κολωνώ, την ομάδα 90οC, τους θιάσους Γιάννη Μόρτζου, Γιώργου Κιμούλη, Ελένης Γερασιμίδου, Τζένης Φωτίου, Μαίρης Βιδάλη και πολλών αξιόλογων ακόμα.
Έχει συμμετάσχει σε περιοδείες κι έχει παίξει στο Θέατρο της Επιδαύρου, στο Ηρώδειο, στους Δελφούς και σε πολλά φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.

 

Για τον ρόλο του Χαλεπά στην παράσταση «Γιαννούλης Χαλεπάς: η κοιμωμένη μου» στο Θέατρο Τέσσερις Εποχές, κείμενο του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου, τιμήθηκε το 2014 με το βραβείο ερμηνείας «Μάνος Κατράκης» από την Κορφιάτικη Ακαδημία. 

 

Ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων. Έχει σκηνοθετήσει τα έργα του: «Χαμογελαστά παπούτσια» στο Θέατρο Βικτώρια (2007) και «Πάρτι στην Ομόνοια - Μάης του '08» στο Θέατρο Παντομίμα (2009).

Γιάννης Νικολόπουλος.  Δραματική σχολή Γ. Θεοδοσιάδη. Εργάστηκε ως ηθοποιός με  δημοτικά θέατρα, όπως της Λάρισας, Καλαμάτας, Αγρινίου, Ρόδου, το Εθνικό θέατρο κλπ. Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Θανάση Παπαγεωργίου, Γ. Θεοδοσιάδη, Διαγόρα Χρονόπουλο, Γ. Ρεμούνδο, Κ. Μπάκα, Γ. Διαμαντόπουλο, Σ. Χατζάκη, Χ. Τσάγκα, Ι. Καμπανέλλη, Ν. Καμτσή, Γιάννη Σταματίου.


Ασχολήθηκε με την οργάνωση και παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και διεύθυνση θεάτρου. 


Ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Τεχνοδρομώ» με σκοπό την κοινωνική ένταξη και την άρση του στίγματος μέσω της τέχνης και την ευεργετική επίδραση των τεχνών , σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες πολιτών. Εμψυχωτής και σκηνοθέτης σε θεατρικές ομάδες με τυφλά άτομα, ασυνόδευτα ανήλικα, αστέγους, κρατούμενους.

Ελένη Παπαχρηστοπούλου. Θεατρικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο τής Νέας Σορβόννης Paris III (1990-95 και 1985-88). Δέχτηκε τη διδασκαλία τού Ζαν – Πωλ Ντενιζόν, Γιόσι Όϊντα, Σοτιγκί Κουγιατέ, Τάπα Σουντάνα από το Θέατρο τού Πήτερ Μπρουκ. Δραματική Σχολή «Περίακτος» Β. Ρίτσου(1982-85).


Οι σπουδές της στη φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ. την έφεραν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου «Εκστάν» έχει πρωταγωνιστήσει σ’ όλες σχεδόν τις παραγωγές του. Για την ερμηνεία της στο ρόλο τής Σεμίραμις στις «Καρέκλες» του Ιονέσκο, τής απονεμήθηκε το βραβείο ερμηνείας 2018 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου. Τελευταίος ρόλος της, στην «Ιστορία της Μαρί» του Ζ. Μπρασσάϊ, σκην. Ζ.Π. Ντενιζόν, 2021,23.

 

Βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου από το ''ANALOGIO INTERNATIONAL FESTIVAL 2022'' για το έργο της «Σε κρατάω στην παλάμη μου σαν το λουλούδι» βασισμένο σε στίχους του ποιητικού έργου του Κωνσταντίνου Μπούρα.

Η ΑΓΓΛΙΔΑ ΕΡΩΜΕΝΗ της Μαργκερίτ Ντυράς και σκηνοθεσία Ζαν Πωλ Ντενιζόν
 
Κάθε Σάββατο: 20.30 και Κυριακή: 19:00
Προπώληση: https://www.ticketmaster.gr/showEventInformation.html?idEvent=2006485 

poster-xorigoi.jpg
agglida-eromeni01.jpg

Αποσπάσματα από κριτικές για την παράσταση


Α) Υπέροχο, πρωτότυπο, μοναδικό.

Η Ντυράς (που την είχα την ευτυχία να την γνωρίσω) είχε επιτύχει το μεγαλείο μέσα στην απέριττη απλότητα. φόνος… άνευ λόγου και αποχρώσης αιτίας… Οι μεγάλοι διανοητές αφήνουν πάντα παρόμοια ερωτήματα αναπάντητα. Το αυτό έπραξε και ο μεγάλος Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Πωλ Ντενιζόν. Και τον ακολούθησε πειθήνια η επίσης γαλλοσπουδαγμένη Ελένη Παπαχρηστοπούλου.

Επαρκείς (στους αινιγματικούς) ισοδύναμους ρόλους τους οι δύο άντρες τής παράστασης: ο ερωτών και ο σύζυγος (Εξεταστής: Πέτρος Αποστολόπουλος, Πιερ Λαν: Γιάννης Νικολόπουλος).

Σπουδαία παράσταση. (Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, κριτικός 23/12/23 Periou.gr)

Β) Ένα αριστούργημα που παίζεται στον πολυχώρο Εκστάν!

Μια θεατρική παράσταση αξιώσεων.  Μεγαλειώδης ερμηνεία της Ελένης Παπαχρηστοπούλου

Ένα δυνατό παιχνίδι ερωτοαπαντήσεων που διαδραματίζεται σ’ ένα τεντωμένο σχοινί ή καλύτερα στην κόψη ενός ξυραφιού. (ΓΡΑΦΕΙΝ κριτικός Πόπη Αρωνιάδα 20/12/23)

Γ) Μια εμβληματική παράσταση:

“Αγγλίδα Ερωμένη” της  Μαργκερίτ Ντυράς στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ σε σκηνοθεσία, σκηνικά τού Ζαν-Πωλ Ντενιζόν, συνεργάτη και βοηθού τού Πήτερ Μπρουκ.

 Η Ελένη Παπαχρηστοπούλου, σεμνή, ταπεινή, χαμηλόφωνη, αλλά και όχι πάντα χαμηλότονη διεθνής διονυσιακή τεχνίτις, δημιουργεί μία ανεπανάληπτη περσόνα: της δολοφόνου που δεν ανέχεται το ψέμα.

Συνεπικουρούμενη από δύο ενδελεχείς ηθοποιούς, τον Πέτρο Αποστολόπουλο και τον Γιάννη Νικολόπουλο, συμβάλλει στη δημιουργία ενός ανατριχιαστικού ψυχολογικού θρίλερ (με την μαεστρία της Μαργκερίτ Ντυράς) που ακολουθεί τον θεατή ακόμα και μετά το καταληκτικό χειροκρότημα που συνυφαίνεται με τις ανάσες και την ενεργητική σιωπή τού κοινού, όπως στις μεγάλες θεατρικές σκηνές του κόσμου σπανίως συμβαίνει. (ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΠΟΥΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ slpress.gr 27/12/2023)

"Η Αγγλίδα ερωμένη" του Θεάτρου Εκστάν στην εκπομπή
Μέρα με Χρώμα, ΕΡΤ3

bottom of page