αντιγόνη αφίσα τελ. εκδ_edited.jpg

Δ΄ Σαιζόν

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία Γιάννης Σταματίου

  • Κυριακή 21 Αυγούστου 2022 στο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας Καλαβρύτων στις 20:30

  • Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 Αρχαίο θέατρο Μεσσήνης

 

Η παράσταση έχει ήδη παιχτεί  στο Φεστιβάλ Τήνου 01/08/2018 στο Ανοιχτό Θέατρο Άλσους Γαλατσίου (21/7/2018)  και στον αρχαίο Κλείτορα Καλαβρύτων (13/8/2017) στο Κτήμα βιολογικής καλλιέργειας του Θεόδωρου Αρβανίτη στον Μαραθώνα (10, 24 και 25/09 2016 ).

Για τις εκδηλώσεις του πολυχώρου Εκστάν επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας στο Facebook (https://www.facebook.com/ekstan)

 ΕΝΑ ΓΕΛΙΟ Η ΖΩΗ
 Ζαν Πωλ Ντενιζόν - Σαμπίν Ζίζερ - Μίκαελ Σραμ
 Παιζόταν κάθε Σάββατο στις 8:00μ.μ    

Το θέατρο Εκστάν, συνεχίζοντας τη συνεργασία του* με το σπουδαίο Γάλλο ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα  Ζαν – Πωλ Ντενιζόν, ιστορικό βοηθό τού Πήτερ Μπρουκ, το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ ανοίγει τη σαιζόν με ένα νέο έργο τού  Ντενιζόν και σε δική του σκηνοθεσία: Ένα Γέλιο η Ζωή.  Παίζουν οι ηθοποιοί Γιάννης Σταματίου και Ντομένικα Ρέγκου.
 

Είναι ένα κωμικό έργο,  βαθιά ανθρώπινο, που μας ταξιδεύει σ’ ένα παραδοσιακό τσίρκο.  Ο γερασμένος κλόουν του, απελπισμένος  που δεν καταφέρνει πια να κάνει το κοινό να γελάσει, εύχεται να πεθάνει. Ο Θάνατος έρχεται με τη μορφή μιας ωραίας γυναίκας. Πως θα τον /την αντιμετωπίσει; Πώς θα συμπεριφερθεί;

 

Γέλιο,  χιούμορ, συγκίνηση, και ανθρώπινη τρυφερότητα σε μια παράσταση που απηχεί, μοναδικά, βιώματα χαρακτηριστικά της εποχής μας.

Ο Λόγος του Ζαν – Πωλ Ντενιζόν, συνδιαλεγόμενος με τη μαγεία του τσίρκου, τη θεατρικότητα, τη μουσική και το   τραγούδι, μας ξαναθυμίζουν συνεχώς  ότι ένα από τα πολυτιμότερα πράγματα που έχουν χαριστεί στον άνθρωπο είναι η δυνατότητά του να γελάει.  Ότι με το γέλιο μπορούμε να ξεπεράσουμε απίστευτα πράγματα.  Είναι σαν ένας άλλος τρόπος να βρούμε τη ζωή. Είναι  το απόλυτο και μη ανταλλάξιμο περιεχόμενο ζωής.

Το έργο παίχτηκε το 2002 στο Bayerischer Teater Preis στο Μόναχο σε σκηνοθεσία Ντενιζόν, και πήρε το βραβείο καλύτερης παράστασης στη Γερμανία.

Η παράσταση απευθύνεται σ’ ένα ευρύ κοινό και είναι κατάλληλη για κάθε ηλικία.

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Ζαν - Πωλ Ντενιζόν

Μετάφραση - Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Παπαχρηστοπούλου

Μουσική επένδυση: Φίλιππος Περιστέρης

Τραγούδι, Φωτισμοί: Πασχάλης Τσέρνας

Σκηνικά-Κοστούμια: Μπέτυ Λυρίτη

Φωτογραφία: Τούλα Ροδοπούλου

 

Κλόουν: Γιάννης Σταματίου

Θάνατος: Ντομένικα Ρέγκου

Διάρκεια: 1 ώρα

Για προπώληση εισιτηρίων πιέστε εδώ

marimax.JPG

 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙ
 του Ζωρζ Μπρασσάι και σκηνοθεσία Ζαν Πωλ Ντενιζόν
 Παιζόταν κάθε Κυριακή στις 6:00μ.μ    

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία του σημαντικού Γάλλου ηθοποιού και σκηνοθέτη Ζαν – Πωλ Ντενιζόν, για πολλά χρόνια συνεργάτη του Πήτερ Μπρουκ.

 Ο κορυφαίος φωτογράφος του Παρισιού του μεσοπολέμου, Ζωρζ Μπρασσάι στο μοναδικό του κείμενο, μεταφέρει στη σκηνή το πορτραίτο της καθαρίστριας Μαρί. Ένα γοητευτικό έργο, με μια ξεχωριστή αίσθηση του χιούμορ. Μια ιστορία πάνω στη ζωή μιας «ασήμαντης», μιας «παρακατιανής» που το κατεστημένο δύσκολα αποδέχεται. Μια ιστορία που μιλάει σε κάθε γυναίκα, σε κάθε άνθρωπο. Η Μαρί, αυτή που πραγματικά είναι, είναι μέρος του εαυτού μας.

Λίγα λόγια για το έργο. Ερωτικές κραυγές, και όχι μόνο, που βγαίνουν από τα δωμάτια υπηρεσίας του έβδομου ορόφου, και ακούγονται μέχρι το θυρωρείο, είναι η κατηγορία που προσάπτεται στην καθαρίστρια Μαρί για να διωχτεί από την πολυκατοικία που μένει… Μια λαμπερή παριζιάνικη κωμωδία.

Συντελεστές της παράστασης

Κείμενο: Ζωρζ Μπρασσάι

Σκηνοθεσία: Ζαν - Πωλ Ντενιζόν

Μετάφραση/Διασκευή: Ελένη Παπαχρηστοπούλου

Σκηνικά-Κοστούμια: Ζαν - Πωλ Ντενιζόν

Φωτισμοί: Πασχάλης Τσέρνας

Φωτογραφία: Τούλα Ροδοπούλου

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Την καθαρίστρια Μαρί ερμηνεύει η ηθοποιός Ελένη Παπαχρηστοπούλου

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 6μ.μ.

Διάρκεια: 1 ώρα και 10 λεπτά

Για προπώληση εισιτηρίων πιέστε εδώ

Αποσπάσματα από δημοσιευμένες κριτικές για την παράσταση

Ο Σκηνοθέτης Ζαν-Πωλ Ντενιζόν και η εκλεκτή πρωταγωνίστρια Ελένη Παπαχριστοπούλου, σπουδαγμένοι αμφότεροι στο Παρίσι, μαθητές και μαθητευόμενοι του μεγίστου Πήτερ Μπρουκ, έρχονται σήμερα στις παρυφές του αθηναϊκού άστεος να αναζωογονήσουν την θεατρική μας πραγματικότητα...  (Κωνσταντίνος Μπούρας)

 

…φεύγουμε από την παράσταση μ’ ένα γλυκόπικρο συναίσθημα κι ένα αμήχανο χαμόγελο, ακριβώς σαν αυτό της Μαρί στην πρώτη σκηνή του έργου. Και με την αίσθηση πως είδαμε μια σπουδαία ηθοποιό να ερμηνεύει μ’ έναν αραχνοΰφαντο τρόπο λεπταίσθητα συναισθήματα και καταστάσεις, καθιστώντας την μοναξιά μια γνώριμη απ’ τα παλιά. (Ευαγγελία Πολίτη)

 

 Έργο ιδιόρρυθμο, καινοτομικό, συμβολικό, πολύπλευρο, ανατρεπτικό, αιρετικό και αντισυμβατικό, είναι αυτό που φιλοξενείται στον «Πολυχώρο Εκστάν». (Γρ.ηγόρης Χαλιακόπουλος)